Du kommer att få cancer, sa den gamla damen till mig när jag var bara tonåring.

img_2602-427x640

Du kommer att få cancer, sa den gamla damen till mig en dag för många år sedan på en busshållplats mitt i stan.
Jag var väl runt fjorton, femton år och stod som många med mig på en busshållplats i staden där många bussar kom in.
En liten dam rörde sig runt oss, man såg henne för att hon liknade en häxa med sitt vita hår, den krupna ryggen och hon bar också flera påsar i händerna. En häxa eller en lumpsamlare.

Hon började att röra sig fram mot mig och jag minns att jag blev obekväm i situationen och försökte att vrida mig bort för att hon inte skulle ägna mig något intresse men det gjorde jag förgäves för plötsligt stod hon där och grep tag i mig med ena handen och den andra handen lyftes mot mig och ett krokigt finger kördes fram mot mig och så sa hon.

Du kommer att få cancer.

img_6356-640x372

Efter de orden släppte hon mig, vände och försvann i folksamlingen.
Den händelsen satt kvar i mig i många år och jag tänkte ofta på vad hon sagt och hur häxalik hon såg ut. Jag tänkte att hon var en elak gumma som skrämde barn, jag tänkte att hon var just häxa och att hon antingen slängde cancer på mig eller att hon kunde se in i min framtid.

Tiden gick och minnet av henne bleknade, inte ens när jag fick cancer kom jag ihåg hennes ord utan det var först idag när någon skrivit på Facebook och frågade vilka kvinnor som påverkat mig och mitt liv. Då, av någon anledning dök hon upp i mitt huvud och jag mindes händelsen igen. Tanken med frågan på Facebook var nog eftersom det är internationella kvinnodagen idag att man skulle tänka på någon som inspirerat en och inte någon som faktiskt skrämt en halvt ihjäl.

Vad var det där för dam egentligen, såg hon min framtid eller kastade hon en förbannelse över mig den dagen? Eller var hon bara en elak människa och att det var en slump att jag faktiskt fick cancer.

Jag vet inte

Lotta

Leave a Reply

Your email address will not be published.